pátek 1. dubna 2022

Novoluní 1.duben 2022 a Chiron

Letos 1.dubna máme Novoluní, na Apríla. Zajímalo mne, co nám toto Novoluní přinese, díval jsem se na hvězdy, do horoskopů a četl na Netu. Při čtení jsem objevil jeden článek, o který se s vámi podělím. Pojednává o Novoluní, o Chironovi a historii. Článek jsem objevil na Facebook v německém astrologickém foru, dostal jsem svolení autorky Silke Paul k překladu do češtiny a uveřejnění na českých Webech. Tímto chci Silke poděkovat, díky moc :-)

A zde je článek, odkaz na originál je na konci překladu. Styl článku jsem mírně upravil tak, aby vyhovoval češtině, obsahu jsem se nedotkl. Poznámky v závorkách jsem přidal, pokud jsou v nich chyby, jdou na mojí hlavu.

Novoluní v Beranu 01.04.2022, 08.24 hod. (SEČ)
“Hranice bolesti Ducha Pokroku"
V pátek 1. dubna vstoupí Luna do konjunkce se Sluncem v Beranu na 11. stupni 30 minutách.
Do budoucna se tak v příštím měsíci uvolní nový potenciál zasetých semínek. (co zasejeme, to sklidíme)
Zajímavá je těsná konjunkce tohoto novoluní s Chironem na 12. stupních 18 minutách v Beranu.
Z tohoto důvodu popíši blíže roli Chirona.

Z astronomického pohledu je Chiron malá planeta objevená v listopadu 1977 Charlesem T. Kowalem v Kalifornii. Na své silně elipticko-excentrické oběžné dráze potřebuje Chiron na jeden oběh Zvěrokruhu asi 50 let. Zde protíná v perihéliu (bod nejblíže Slunci) dráhu Saturnu ve znameních Panny a Váhy. Ve fázi afélia (nejvzdálenější bod od Slunce) se ve znamení Ryb a Berana přibližuje k dráze Uranu; ale neprotíná ji. V současné době se Chiron nachází  v Rybách (sidericky) a v Beranu (tropicky) ve svém nejvzdálenějším bodě od Slunce poblíž oběžné dráhy Uranu. Je tak přivrácen k duchovnímu světu idejí. Zajímavé je, že v esoterické astrologii je Uran považován za hierarchického vládce znamení Berana.

Chiron je označován jako Moudrý mezi kentaury. Kentauři jsou smíšené bytosti, kříženci; napůl člověk, napůl zvíře. Trup je lidský; spodní část těla je tělo koně.  V mytologii je Chiron, jako ten, který je kvůli svému zevnějšku zavržen a odmítnut a nadán léčivou silou. Podíváme-li se do starobylého rodokmenu Chirona, zjistíme, že Kronos (Saturn) byl otcem a Philyra, nymfa, matkou.  Kronos se pro “spojení" s Philyrou proměnil v hřebce. Pokusy o útěk Philyry, která se ve své panice proměnila v klisnu, selhaly.  Kronos se zde ukazuje ve svém zvířecím pudovém aspektu, přestože je bůh a tudíž nesmrtelný. Nymfy (což v řečtině znamená dívku na vdávání), jsou považovány za smrtelné přírodní bytosti. Společný potomek Philyry a Krona - Chiron - byl nakonec zavržen svou matkou kvůli svému vzhledu, nebo kvůli bolestivé vzpomínce na nedobrovolné spojení.

Byl vychován a vyučován Apollonem (bohem Slunce) a jeho dvojčetem Artemis (bohyní Luny). Zde je jasná paralela s právě začínajícím cyklem Slunce-Luna v konjunkci s Chironem. Pojďme se podívat blíže na sourozence Apollona a Artemis. Apollón je Bůh, který přináší světlo. Je to vnitřní světlo poznání. Byl nazýván Pánem Olympu a motto "Poznej sám sebe" se vztahuje k době jeho uctívání, zejména v Delphi. Apollon je spojován s proroctvím, léčením, prolomením rodinné kletby a s darem umělecké inspirace, zejména hudby a poezie. Často je zobrazován doprovázený múzami, krásnými dívkami podporujícími  a inspirujícími umění a umělce. Je všeobecně považován za učitele a vzdělavatele v oblasti umění a kultury. Artemis byla oproti tomu uctívána jako Královna lovců, Paní lesa a zvěře. Stejně jako její bratr-dvojče Apollon sídlila na hoře Olymp. Artemis je zobrazována se stříbrným lukem a šípem. Tyto atributy symbolicky ukazují na Lunu a mořský příliv a odliv, které Luna vyvolává.

Luna symbolizuje naše touhy, potřeby a pocity, stejně tak jako cykly vzniku, růstu, zralosti a zániku. Ve ztělesnění Panenské Artemis jsou naznačeny vyšší aspekty intuice. Ztělesňuje překonanou, pudovou instinktivní přirozenost; stává se Strážkyní lesa a její lov vyjadřuje vlastní božské spojení, skrze které prožívá svou inspiraci a vyšší intuici. Ale neměla pouze tuto funkci. Zaměřila své šípy také na ty, kteří porušovali zákony přírody. Artemis má tím za úkol vykonávat a sjednávat právo v Říši Přírody.

Chiron se učil od obou bohů.  Slunce Apollonské a Lunu Artemickou v sobě spojil jako božské dary. Chiron se stal léčitelem a učitelem polobohů a velkých hrdinů, jako byl například Herakles, který mu neúmyslně způsobil největší zranění otráveným šípem.

Astrologicky je Chiron vnímán jako prostředník a stavitel mostů mezi duchem a hmotou, nebo jako spojení mezi Bohem a člověkem s jeho lidským a instinktivně-živočišným charakterem. Astronomicky se pohybuje, jak již bylo zmíněno, mezi Strážcem Země a Času, tedy Saturnem a Uranem, budoucím, dosud neexistujícím. (Saturn někdy bývá také označován jako Strážce Prahu, tedy ten, kdo ochraňuje hranice - někam. V tomto případě mi toto označení připadá trefnější - pozn. překladatele).

Tento příběh o Chironu poskytuje malý pohled na převládající energie současného Novoluní. Síla znamení Berana sama o sobě reprezentuje na exoterické úrovni myšlenkový svět utvářený vlastní vůlí, který nejlépe ukazuje na dosažení cíle a touhu ukázat se jako první, nejlepší a nejúspěšnější. Přitom by přece nejvroucnějším přáním Berana měl být stav čistého bytí; tak zcela bez námahy a boje s adrenalinem. Luna v konjunkci nám může ještě silněji posílit tuto myšlenku úspěchu a zisku, takže myšlenky a pocity by mohly dobře pracovat ke společnému cíli. Kdyby… kdyby zde nebyl Mars jako klasický vládce tohoto znamení ve Vodnáři v konjunkci se Saturnem (a Venuší) a zároveň Chiron v konjunkci s tímto Novoluním (a s Merkurem) v Beranu. Obě planety nám připomínají, že nejsme na světě sami a že právě nyní impulzivní projekty motivované Egem pravděpodobně nejsou k ničemu.

Témata, která se probouzejí s konjunkcí Chirona, mají podle mého názoru co do činění s většími procesy poznání různých úrovní naší existence a s plným přijetím této reality. U jednotlivce může tato konstelace představovat bolestivé zkušenosti v souvislosti s neúspěšným prosazením vůle. Také pocit, že je nechtěný, bezvýznamný nebo že se neumí prosadit, mohou jít ruku v ruce. Silně působící Chiron v horoskopu může způsobit, že se dotyčný cítí jako outsider v rodině nebo ve společnosti. Chiron ve spojení s kolektivem také reprezentuje okrajové skupiny společnosti. Chiron má však možnost udělat z poranění zázrak, nebo ze slabosti největší sílu, která slouží ostatním, třeba jen jako příklad pro motivaci. (udělat “z poranění zázrak” je taková malá slovní hříčka v němčině - aus einer Wunde ein Wunder werden zu lassen)

Zájem o oblasti na nebo za hranicemi lidského myšlení, mimořádné ideje, nevysvětlitelné události, které se vymykají jakékoli logice, poznatky duchovně-božského principu, ale také velká citlivost, vnitřní bolest a zoufalství jsou příklady jeho působení.

Chiron vyléčil své rodinné drama zrady z rukou své matky. Poznal své božské jádro, představované jeho dvěma učiteli, Apollonem a Artemis, kteří skrze něj působili jako jeden celek. Obětování jeho nesmrtelnosti bylo vědomým činem s vědomím nesmrtelnosti jeho duše a věčného Ducha. Co vlastně obětoval? Svoji pudovou přirozenost a nakonec svůj egoistický podíl na ztotožnění se se sebou samým jako uznávaným léčitelem.

Chce-li Chiron působit na Zemi, je třeba respektovat pozemské zákony. Důležitým aspektem pro nástup dobré a úspěšné léčby může být také požadavek správného okamžiku. Je to stejné jako v přírodě. Semena v zimě nevyklíčí. Orba, setí, zalévání a sklizeň musí odpovídat době. „Čas zahojí všechny rány“ je známé rčení, které odkazuje na spojení mezi Saturnem a Chironem. Chiron předává své učení z jiných dimenzí; nicméně podléhají zde na zemi platným a panujícím zákonům, které je třeba uznat.

Kolektivně se jedná o mylnou domněnku, že zázrak života lze zcela pochopit čistě vědeckými poznatky, nebo je v nejhorším případě zradit za účelem zisku několika málo lidí, nebo dokonce vykořisťovat přírodu a porušovat přírodní zákony obhajované Artemis. Duch sám je bez hranic; ale člověk má své hranice a ty jsou, jak známo, tam, kde škodíme sami sobě nebo jiným. Také se zde odráží astronomický fakt, že Chiron sice dosahuje oběžné dráhy Saturnu (Pána Země a Času), ale neprotíná oběžnou dráhu Uranu (Božského duchovního světa idejí).

My lidé jsme neustále zkoušeni, zda jsme schopni nést odpovědnost za poznatky, které se stávají naší součástí. Tuto roli zkoušejícího pozorovatele přebírá Saturn, který je v současné době v konjunkci s Marsem, klasickým vládcem této konstelace novoluní. (Saturn) Bude brzdit slepý Akcionismus a chránit nás tam, kde se nedokážeme vypořádat se zdánlivě příliš širokými hranicemi. (Akcionismus je definován jako snaha změnit lidské povědomí nebo přetrvávající stav pomocí - vyprovokovaných, revolučních nebo teatrálních - akcí)

Také proces duchovního růstu podléhá přírodním zákonitostem. Kupodivu zde vůbec nejde o učení se složitým teoriím nebo o objevování nových oblastí vědění. Saturnovy nauky mají mnoho společného s reálným životem. Dala jsem zde dohromady několik afirmací, které při vědomém a upřímném jednání mohou vést k zajímavým poznatkům, a tedy k duchovnímu růstu. Afirmace saturnsko-léčivé:

- Přebírám odpovědnost za své každodenní povinnosti
- Přebírám odpovědnost za své zdraví
- Přebírám odpovědnost za zacházení se svými myšlenkami, pocity a činy
- Přebírám zodpovídám za své finance a spotřebu (konzum)
- Přebírám odpovědnost za své potřeby a touhy
- Beru na sebe odpovědnost za svá selhání
- Přijímám odpovědnost za svá rozhodnutí
- Přebírám zodpovědnost za svůj život

To je to, co od nás Saturn žádá. Přiznávám, není to malý úkol.

Venuše již prošla zkušebním a kontrolním místem konjunkce se Saturnem a s pravidly a zákony Země, které jí byly předány a s koncentrovanou, láskou nesenou energií se pohybuje směrem k Jupiteru. Dne 30.4.22, přesně na příští novoluní na 11. stupni znamení Býka, nastane konjunkce Venuše s Jupiterem (na 28.stupni Ryb) a doufejme, že přinese léčivou energii Strážce Země do nového lunárního cyklu.

Ascendent horoskopu tohoto Novoluní se nachází na posledním stupni v Býku; v Trigonu k Plutu na MC v Kozorohu. V návaznosti na velké pozemské epochy to poukazuje na tehdejší přechod z epochy znamení Blíženců do věku Býka zhruba před 5000 lety.

V té době se lidé začali usazovat. Vzniklo zemědělství, farmaření a chov dobytka. Zajímavé je, že stále provozujeme tento způsob života přivlastňování a využívání půdy a chov zvířat pro téměř vlastní potřebu; v dnešní době však toto staré vědění zneužíváme  prostřednictvím našich na výnos a zisk zdokonalených schopností a technických vymožeností. Produkujeme 24/7 a dokonce počítáme s budoucím zajištěním zdrojů.

Na přirozené setí a sklizeň, založené na vděčnosti, přizpůsobené okolnostem nebo dokonce přírodním cyklům, jsme samozřejmě zcela a vědomě zapomněli.

Důvěra v život ustoupila věčně neukojitelným touhám symbolizovaným Býkem. Tento “krásný" sen o světě hojnosti na úkor našeho přirozeného soužití se Zemí (a bez souladu s Universem) jsme všichni podporovali a ani se z něj vlastně nechceme probudit. Někdy pomáhá vzpomenout si na dávno minulé časy lidstva, aby se napravilo zjištěné "špatné chování" v současné době.

Možná, že energie Chironu v Beranu nám v tomto ohledu přináší nové poznatky, které nám umožní Zemi znovu učinit přítelem. Jak zpívá Herbert Arthur Groenemeyer ve své písni "Kousek nebe?”:

… jsme Zemi zavázáni.
Země je přátelská,
proč vlastně my ne? 


Konec překladu. Ještě jednou děkuji Silke za laskavé udělení souhlasu k překladu :-)

Originál článku naleznete zde, link - https://www.facebook.com/groups/356938637659902/posts/5227794583907592/